Thursday, June 19, 2008

Welcome Home

Salam,
Tulah rezki kita dulu siapa yang tahu daripada dulu sampai sekarang. Tahir tu bukan indifferent, dia Mr. Cool. Kalau tidak, takan kena tempeling dengan Cikgu Khamis depan asrama perempuan sebab pakai tuala mandi aje !!(pembetulan -Saya nak betul kan Fakta Z...sebenarnya saya dgn Iqbal kena tampar dengan Che Gu Rakbi tu bukan kerana pakai towel kat dorm perempuan tapi pasal lambat sampai kat hall...saya masa ingat bersepai spec....saya ni banyak buat drama tv Kat RTM tu sebab otak kekadang melayang ingatkan keja2 production sori lah kalau tak pay attention Faridah....... _Tahir)

Kami ramai ramai pi mandi dekat parit dekat sekolah kerana pada masa tu tak ada air kat asrama. Ingat tak dulu at one time tak ada air for quite some time sebab kemarau. Setiap petang semua pi mandi dekat longkang beside the school. Tahir dengan saya, dari form one di High School Muar.

Dulu memang selalu saya naik basikal ke rumahnya dan kami pi tuition Mathematic every weekend, about 10 batu jauhnya.Saya masih ingat guru tuition tu, Cikgu Md Zain kata 'Rain or shine, I'll be here'!!!

Prof Ghizan yang duduk belakang dia kat sekolah masih ingat yang Iqbal ni suka bergendang Hindustan dengan tangan nya buat macam drum atas meja. He he. Saya pun duduk satu dorm dengan Iqbal dan Tahir. Tahir mungkin bersekolah dengan dia dari darjah satu di Ismail school Muar agaknya.

Yang kuat menjerit tu Bahau dan Yazid Atan from 5e2. Bahau pun gila gila dulu, dia ramai pengikut setia yang saya ingat. Kemana dia pergi, mesti ramai balachi yang ikut dibelakang. Dia Kuat makan semasa disekolah tapi sentiasa badan kurus. Yazid Atan pun gila gila juga, suka menjerit kat hostel. Satu hari, Guru Besar dapat tangkap dia sebab menjerit (sampai sekarang tak tahu mengapa???), kena dipaksa lari keliling padang.

Otak Yazid bijak, dia belajar Mechanical Eng di UK, A level di Oldham. Saya pernah berjumpa dia semasa belajar di UK, pun masih gila gila, dengan pakai anting2 di sebelah telinga. Last berjumpa bila kami berjamu ayam kampong di kampung baru 5 tahun dahulu (Ibrahim pun sama). Dia jadi associate partner Arthur Andersen or Ernst & Young , kalau tak silap, tapi tak macam dulu. Dah jadi bznesman, very sane now lah !.

Banyak lagi cerita cerita yang kawan2 lain boleh ungkap. Macam kes Zakaria dan Naha??? Tu Yang best sekali. Biar orang lain yang bercerita. Mesti ramai yang ingat. Azman Harun dulu Mr Handsome, ramai junior yang terpaut dan dia banyak simpan rahsia perempuan. He He Ahmad Riza pun kuat study dulu, sampai tidur dalam kelas. Mata sentiasa merah kerana kurang tidor. Saya selalu terserempak dengan dia semasa nak pi Kelas dan dia baru nak balik hostel. Dato' Ahmad Reza ni suka berniaga, so maybe dia dah hit the jackpot now.

Another kawan yang saya lupa mention ialah Othman Majid, our Taekwando expert. Gerun tengok Othman dulu sebab selalu pakai baju Taekwando tali pinggang merah. Agaknya dapat habis Black belt selepas itu. Othman orang Muar, sama kelas dengan saya di High School Muar, his trademark ialah cermin mata besar !!.

Actually ramai classmate saya from High School Muar di SMSJ, i.e Tahir, Iqbal, saabana, murtaza dan Othman. Shamsiah dan Fuziah tu our class mentor. Selalu very motherly dan tak gila gila macam yang lain.Pada masa tu, Depa agaknya dah lebih grow up dan mature dari kami boys, selalu beri nasihat yang bernas dan dapat beri ide ide yang baik apabila kita buat any program.

Masih kah Shamsiah ingat jadi Guru Choir dulu?. Kami ramai ramai buat persembahan nyanyian choir semasa last day di SMSJ, so you jadi conductor, lupa lagunya, ......selendang sutera ke? entah......(pls confirm).

Yang saya ingat, Faridah selalu saya nampak macam soloist. Jarang sangat bercampur dengan boys, dan tak ber-gang. You duduk dibelakang barisan tengan semasa 5e1. Saya pernah singgah your house di Alor Gajah, on the way to KL, rumah tepi jalan single storey bungalow. Betul tak? Pasal gelaran tu, saya rasa tak perlu cerita, sebab semua orang ada nick, untuk senang ingat. Norizan dan Nora duduk second row sebelah saya. Saya selalu mengusik dan sakat depa.

Kemana agaknya Nora? Selepas Jadi Doctor gigi, terus menghilang. Terus menghilang sampai sekarang. Norizan born 1959, sbb express kelas, so belum 50 lagi. kita pernah pi rumah di dia di BP sebab arwah zack (5e2) adalah cousin dia. Sawiah our baby girl, dulu cute (hopefully cute also now), sangat pendiam dan jarang nak bersembang dengan kami. Dia pun dah lost contact. Dengar2 ada di Jitra jadi full time home maker Ok nantilah ada masa, sambung lagi...........

wasallam
z

4 comments:

zack said...

testing 123

zack said...

test test test

Anonymous said...

test

Ahmad Ridza said...

a'kum.Terima kasih Zai kerana rajin beri feedbacks kat kami.Keep it up! I bought yr Peugeot 504 back in 1985,the 1st big car that I managed 2buy!I used 2have so many contacts eg with Shabana,Yusof Hamid,etc cos Ghizan & me quite active in Sajoha.He was the President with me as assistant.But I've lost my hp last 2yrs and gone also with my friends'contact no
True as what Zai said,I am a businessman but tak le besar sangat.Buat some dvpt,consructioon and 'one-stop deco centre' at Saujana Impian,Kajang.Pls come over 2visit our showroom cos this 4,5&6 July,Ain Furnishing i.e my shop will have 'Mega Sales'.Discount up to 70% and our products range from Elyza,Acacia & antero for fabrics,SGO,Luxaflex,PGA,Laminat Flooring,Wallpaper,etc.See u guys. sorry kena ambil anak tution.Kena stop skrg.